Dag 17 (18 mei)  Canmore, AB

Vanmorgen werden we heerlijk uitgerust wakker. Het besluit om onze slaapzakken om te draaien van zomer- naar winterstand heeft er toe geleid dat we het vannacht helemaal niet koud hadden terwijl het om ons heen toch echt bijna vroor. Na een uurtje te hebben nageluierd stonden we op en vingen het ochtendritueel aan: ontbijtje, camper opruimen, alles klaarmaken voor vertrek. Rond 9 uur startten we de motoren en gingen we op weg naar Calgary. Gewoon omdat we graag deze stad ook een keer wilde zien. Het was buiten echt koud en guur.

Regen en sneeuw

Er stond een harde, ijskoude wind en een miezerige regen die later overging in een fikse regenbui. Het was lastig om te rijden maar gelukkig zaten we binnen lekker warm. Het was gelukkig nog erg rustig op de weg en dat kwam goed uit zeker toen de regen overging in sneeuw. Om ons heen zagen we de groene bomen langzaam wit worden maar de weg bleef gelukkig helemaal schoon. De wolken hingen laag en daarom konden we niet veel om ons heen zien. Jammer maar helaas. We hadden eigenlijk geen betere dag kunnen uitkiezen om een stad te gaan bezoeken want hiken zat er sowieso vandaag niet in. 

The Trans Canada Highway with Snow

Naar het Centrum van Calgary

Na een uurtje rijden kwamen we aan in Calgary en zagen we de overblijfselen van de Olympische spelen die hier in 1988 (ons trouwjaar) werden gehouden. Het was een skischans maar wij denken dat deze niet meer gebruikt wordt omdat het er nogal vervallen uitzag. Vergane glorie zullen we maar zeggen en dat terwijl wij die spelen nog heel goed kunnen herinneren. We reden door naar de parkeerplaats van de Walmart waar wij ons gevaarte wilden parkeren en met de Ctrain naar downtown Calgary wilden gaan. Hier werden we geconfronteerd met een duidelijk andere cultuur. In Amerika is het gewoon om op de parkeerplaats van de Walmart te kamperen, in Canada mag je niet al te lang staan want als ze maar de indruk hebben dat je van hieruit naar het stadscentrum bent gegaan dan wordt je auto weggesleept. Het was zaterdag en we besloten het er toch maar op te wagen. We hadden immers geshopt bij de Safeway dus wellicht zouden we de dans ontspringen. We besloten naar het station van de Ctrain te lopen en daar aangekomen bleek dat ze dit lange vrije weekend (Victoriaday) gebruikt hadden om flink aan het spoor te werken. De trein reed niet meer naar downtown.  Na enig zoeken bleek dat we een aantal stations mee konden rijden en dan moesten overstappen op shuttlebussen. We besloten de Ctrain dan toch maar te nemen. Na bijna drie kwartier wachten kwam de trein eindelijk het station binnen en stapten we in. Vier haltes later moesten we er al weer uit en overstappen op de shuttlebussen. Communiceren is niet de beste kans van de Canadezen en het is dus een heel gezoek om: 1 borden te vinden waarop staat aangegeven waar je shuttlebus stopt 2 een vriendelijke Canadees te vinden die je wilt uitleggen hoe alles in elkaar steekt. Vooral de chauffeurs van de shuttlebussen waren bijzonder onaangenaam. Tja wij kunnen er ook niets aan doen dat het zulk slecht weer is en dat je in dit lange vrije weekend helaas toch moet werken.

C-Train or Not

Downtown Calgary

Na een uurtje stapten we bij de halte City Hall uit en daar werden we geconfronteerd met een ingepakt City Hall. Ze waren dit gebouw aan het reserveren. Toen op naar het Olympische park, op zich een echt leuk park maar hier waren een paar uit Japan weggelopen stripfiguren een tv opname aan het maken. We liepen door en kwamen aan bij de Calgary Tower. Een leuke toren die je al vanuit de wijde omtrek kunt zien. Van daar liepen we door naar een grappige winkelstraat die helaas alleen vol stond met daklozen. De dope-car (hij heet echt zo) reed achter ons aan om alle daklozen van eten en overige benodigdheden te voorzien. We kunnen jullie verzekeren dat dat niet lekker voelt. Wij op en top aangekleed tegen de warmte, gezond van lijf en leden, met voldoende geld en een dak boven ons hoofd en dan zij, koud en hongerig, verslaafd, zonder geld, familie of huis. Gelukkig werd er dan wel hulp verleend maar wel op zeer beperkte schaal. Inmiddels was het ook gaan regenen en de miezer maakte plaats voor echt regen. Het viel ons op dat de straten best leeg waren, er was niet zoveel winkelend publiek. Even later kwamen we er achter dat aan de achterkant van deze straat een hele overdekte winkelstraat was en daar waren natuurlijk wel mensen te vinden. Wij vonden deze winkelstraat wat minder interessant want we wilden graag de stad bekijken. Overal waar we kwamen waren ze aan het renoveren; de treinrails, de stations, de kantoorgebouwen en ook nog eens het hele overdekte winkel gebeuren. De helft van de liften en de roltrappen deed het niet. We besloten dan maar weer buiten te gaan lopen en de gebouwen te bekijken. Eerlijk: als het mooier weer was geweest dan had Calgary wellicht een iets betere indruk gegeven maar de stad vonden wij niet echt bijster interessant. Er bleek nog een feest aan de gang te zijn want hoe later het werd des te vreemder verklede figuren kwamen we tegen. Er was ook een podium waar diverse bands zich konden presenteren. We zijn er in geslaagd er 1 van aan te kunnen horen maar het was echt verschrikkelijk. Rond 1 uur besloten we weer terug te gaan naar onze camper.

Divider Square Tiled Gallery

De Apple Store en zo

Dit keer ging het heel snel en een half uurtje later stonden we al op de parkeerplaats. We deden nog wat boodschapjes en lunchten in de camper waarna we op weg gingen naar de Market Mall om de Apple store te bezoeken. Het was een heel gedoe om daar de camper te parkeren maar toen dat eindelijk gelukt was liepen we naar de Apple Store en kochten wat we nodig hadden. Na hier even in heel lekkere stoelen te hebben gezeten besloten we de camper af te tanken (De benzine is hier spotgoedkoop, Alberta 5% tax en weinig accijns) en probeerden we ons gastank te vullen. Het eerste lukte maar het tweede helaas niet. We moeten echt op zoek gaan naar een benzine station die ons tank kan afvullen.

Terug naar de Campground

Opgewekt vingen we de tocht naar de campground aan. Het werd steeds lichter en het stopte met regenen. Ook de wolken trokken zich terug en langzaam aan ontvouwde een prachtig uitzicht. Wat een mooie bergen zijn hier te zien. Gelukkig kon Gert dit vastleggen.

Al rijdend werden we door het thuisfront op de hoogte gebracht van het feit dat Nederland het Eurovisie Songfestival had gewonnen. Leuk feitje. Na een uurtje rijden reden we de afslag van de campground voorbij want we moesten onze watertank nog gaan vullen bij het Visitor Centre even verderop in Canmore. Er was geen water beschikbaar op de campground maar we konden wel onze tanks hier vullen en het afval dumpen. Het duurde wel even maar toen was alles weer gevuld, behalve dan natuurlijk de gastank. Op de campground aangekomen bleek het weer echt verbeterd en besloten we toch maar een vuurtje te stoken. Met een glaasje wijn genoten we van de warmte van het vuur. Pleuni maakt ondertussen het eten klaar en dat hebben we zittend bij het vuur lekker opgegeten. Nadat alles op was besloten we toch maar naar binnen te gaan. Vannacht gaat het licht vriezen en dat konden we toch al aardig voelen. Nadat we alles opgeruimd hadden maakte we de reisblog gereed, douchten we lekker in onze eigen camper en gingen we naar bed. Morgen zal de weersverbetering doorzetten en dan kunnen we in Banff weer diverse activiteiten gaan doen. Weltrusten.

Discover more from Traveling Around The World

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading