Dag 8 (7 mei) Montreal GQ

Het was een behoorlijke opgave vandaag om de reisblog te schrijven. Want wat schrijf je over een stad waardoor de lezer de aandacht niet verliest? Je kunt tegenwoordig natuurlijk AI gebruiken maar vooralsnog kiezen we voor het ouderwetse handwerk. In een stad zijn meestal mooie gebouwen, lelijke gebouwen, oude gebouwen, moderne gebouwen, mooie en gezellige straatjes, straatjes waar je beter niet kunt komen. Je ziet er jonge mensen flaneren in de zon, kinderen spelen, ouderen voorzichtig over de straat schuifelen omdat ze na een lange winter eindelijk weer naar buiten kunnen. En je ziet er daklozen, verslaafden die gewoon midden op de straat liggen te slapen, zonder bescherming, zonder liefde, zonder eten, alleen. En alle mensen lopen er gewoon langs, net zoals wij, en accepteren dat dit zo is. Montreal heeft het allemaal. De stad bracht ons in verwarring. De stad heeft niet echt een ziel, althans dat vonden wij. We zouden zeker voor deze stad de oceaan niet overvliegen. Het is leuk om er te zijn geweest, we hebben er genoten maar meer dan dat was het niet.

Op pad

Na het ontbijt te hebben genuttigd, besloten we onze winteroutfit te verruilen voor een zomerse versie want het weer was prachtig: strakblauwe lucht, geen zuchtje wind, heerlijke en sterke zon en een prettige temperatuur. We vingen onze wandeling naar het metro station weer aan en bewapend met onze Opus pas meldden we ons bij de automaat om er een dagpas op te zetten. Hoe ingewikkeld het gisteren ging, hoe eenvoudig was het vandaag. Opus er in, kiezen voor dagpas en betalen. Ook de metrolijnen spreken voor zich en we hoefden dus niet lang te zoeken welke metro we moesten nemen om in het oude deel van Montreal te komen.

Ruimte genoeg

Verwarring

Na daar gearriveerd te zijn, begon onze verwarring over wat we nu van deze stad moesten vinden. De binnenstad is een grote bouwput, er zijn prachtige gebouwen maar tegelijk zie je dat er in het verleden heel veel mooie oude gebouwen zijn gesloopt en daar zijn lelijke (sorry voor de architecten) moderne gebouwen voor teruggezet. Zo krijg je een ratjetoe van stijlen. Je ziet bijna letterlijk dat men spijt had van de sloop…. wat nu? Nou dan zetten we er maar een nieuw gebouw neer. Door de heerlijke temperatuur viel het ons niet zwaar om de stad nauwkeurig te bezichtigen. We weten niet precies hoeveel maar we hadden al snel een kilometer of 15 in de benen. 

Oud en Nieuw

De oude Haven

Op weg naar de oude haven (wat er oud aan is konden we niet precies achterhalen) ontmoetten we twee Nederlandse Canadezen, ooit in het verleden naar Canada geëmigreerd. Ze waren diezelfde dag teruggekomen vanuit Amsterdam na verbleven te hebben in Den Haag. Het ging natuurlijk over het weer in Nederland….. een mooie dag en daarna veel regen en kou. Hier was het dan veel beter…. huh maar een paar dagen geleden was het hier toch ook slecht? Ach ja, ieder beleefd zijn eigen land op zijn eigen manier. In de oude haven namen we even de tijd om te rusten, iets te drinken en te eten en een sanitaire stop te maken. We zagen dat het Cirque du Soleil hier werd opgebouwd. Best een pittig klusje en we denken dat dit niet voor een paar dagen is. Na uitgerust te zijn gingen we op zoek naar een Canada Post om onze kaarten die we in Quebec gekocht hebben, te posten. Het is ons niet gelukt er een te vinden. Dan morgen nog maar een poging wagen.

The Old Harbour

Mont Royal

Wellicht zijn wij wat traag van begrip maar de naam Montreal verwijst natuurlijk naar een berg (Mont). We besloten in de middag naar deze berg te gaan. Google hielp ons de juiste metro en bussen te kiezen en in een mum van tijd zaten we op de Mont Royal. Het was er druk. We liepen in een horde mee naar het uitzichtpunt. Daar aangekomen waren we blij verrast. Het was er toch wel echt heel mooi. Wat een uitzicht over de stad. We genoten er van, aten ons meegenomen fruit op en besloten een halte terug te rijden omdat daar ook nog een mooi uitzicht was op een ander deel van de stad. Zo gezegd, zo gedaan. 

Mont Royal

Back to the Campground

Na deze bezichtiging waren we het wel even zat. Google hielp ons de juiste route te kiezen naar onze camping en tot onze blijdschap bleek er een buslijn dichtbij de camping te stoppen. Dat scheelde ons weer een kilometer lopen. Na de vele kilometers die we hadden gelopen vandaag, was dit toch wel heerlijk. Op de camping is het inmiddels wat drukker geworden, daar houden we eigenlijk wel van maar iedereen zat toch min of meer in de camper. Wij brachten daar verandering in door lekker aan onze camping tafel te genieten van ons biertje van de dag en echt……. bier heeft nog nooit zo lekker gesmaakt.

Discover more from Traveling Around The World

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading